ဆင္ေျခဖံုး ရပ္ကြက္ မ်ားအတြင္း လွည့္လည္ ေရာင္းခ်ေနေသာ သာမန္ လူတန္းစားမ်ားစားသံုးသည့္ တန္ဖိုးနည္း ေရခဲမုန့္တခ်ိဳ႕ တြင္ ရက္လြန္ ခ်က္နို႔ဆီ မ်ားသံုးစဲြထားေသာေျကာင့္ က်န္းမာေရးအနၲရာယ္ႀကီး မားစြာ ျဖစ္ေပၚနိုင္ေျကာင္း အေထြေထြ အထူးကုဆရာ ဝန္ ေဒါက္တာ ေဒၚထား ထားက ေျပာျပသည္။
ကြ်န္မတုိ႕႔ ႀကဳံေတြ႕ ျကားေနရတာ ရပ္ကြက္ အတြင္း လွည့္လည္ေရာင္း တဲ့ တန္ဖိုးနည္း အခိ်ဳ႕ေရခဲမုန့္ေတြက ခ်ဥ္ေနတတ္ တယ္။ အဲဒီေရခဲမုန့္ကို စားမိလို့ အစာအိမ္ေဝဒနာ ခံစားရတာေတြ၊ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ၊ အူေရာင္ငန္း ဖ်ား ေရာဂါေတြ ျဖစ္တတ္ တယ္။ ရက္လြန္ေနတဲ့ ခ်က္နိ႕ဆီေတြကို သံုးစဲြေန တာလည္းရိွတယ္။ ေရခဲမုန့္ သည္တိုင္းေတာ့ မဟုတ္ပါ ဘူး။
ကိုယ့္ေရခဲမုန့္ ခ်ဥ္၊ မခ်ဥ္ ဘယ္လိုအေျခအေန ရိွတယ္ဆိုတာကို ကိုယ္တိုင္ ျပန္စားျကည့္ျပီးမွ ေရာင္း သင့္ပါတယ္ ဟု ၄င္း က ထပ္မံေျပာျပသည္။ ရပ္ ကြက္အတြင္း လွည့္လည္ ေရာင္းခ်ေသာ ေရခဲမုန့္ သည္အမ်ားစုသည္ အစား အေသာက္နွင့္ ပတ္သက္ ေသာ က်န္းမာေရးအသိ မ်ား ရိွရန္လိုအပ္ေျကာင္း သိရသည္။
အစားအေသာက္ ေရာင္းတဲ့ သူတစ္ေယာက္ အေနနဲ႕ က်န္းမာေရး အ သိပညာရိွ ဖုိ႔လိုပါတယ္။ တစ္ ကိုယ္ေရသန့္ရွင္းမႈရိွဖို့ လို ပါတယ္။ အစားအေသာက္ လည္း သန့္ရွင္း၊ လူလည္း သန့္သန့္ရွင္းရွင္းနဲ့ေရာင္းရင္ စားသံုးသူေတြအတြက္ အ က်ဳိးရိွပါတယ္ဟု ဒဂံုျမိဳ႕သစ္ေတာင္ပိုင္းမွ ေရခဲမုန္႔ သည္ တစ္ဦးကေျပာသည္။
ေရခဲမုန့္ ပင္ရင္းေရာင္း ဝယ္သူမ်ားအေနျဖင့္လည္း ထုတ္လုပ္ျဖန္႕ျဖဴးေရာင္းရာ တြင္ သန့္ရွင္းမႈနွင့္ပတ္သက္ ျပီး က်န္းမာေရး စံခိ်န္စံႏႈန္းနွင့္အညီ ေရာင္းခ်သင့္ ေျကာင္း သိရသည္။
တခ်ဳိ႕ ေရခဲမုန့္ေတြ က စားရင္ ခ်ဥ္တဲ့အရသာ ရိွတယ္ဆိုတာ ေရခဲမုန့္ ေရာင္းတဲ့သူေတြက တစ္ ရက္တည္း မကုန္တာေတြရိွ ေတာ့ ေနာက္ေန့က်ရင္ အ သစ္ျပန္မသံုးဘဲ လက္က်န္ ပစၥည္းေတြကိုပဲ ေရာင္းျက တယ္။ ေနာက္ေန့ကူးသြား ရင္ ေရခဲမုန့္က ၾကမ္းျပီး ခ်ဥ္သြားတာေပါ့။ တစ္ခါ တေလေတာ့လည္း ေရခဲမုန့္ လုပ္တဲ့ အခိ်န္အတြင္းမွာ မီးပ်က္သြားရင္ မီးစက္မရိွ တဲ့ သူေတြက မီးလာတာ ကို ျပန္ေစာင့္ရတဲ့အတြက္ အဲဒီအခိ်န္အတြင္းမွာ ေရခဲ မုန့္က နို့ကိုအေျခခံျပီးျပုလုပ္ ရေတာ့ ခ်ဥ္သြားတာေပါ့။ ေရာင္းခ်တဲ့သူေတြအေနနဲ႕ အျမတ္မ်ားမ်ားက်န္ေအာင္ ဆိုျပီး၊ လက္က်န္ပစၥည္း ေတြကို မေရာင္းသင့္ဘူး။
ကြ်န္ေတာ္တို့စက္ရံုက အ ျပင္ကလူေတြ ျပန္ေရာင္း ခ်င္လို႕လာဝယ္ရင္မေရာင္း ဘူး။ ကိုယ့္လူေတြနဲ့ပဲ သန့္ သန့္ရွင္းရွင္း ေရာင္းခိုင္း တယ္။ စားသံုးသူေတြအ တြက္ အဆင္ေျပေအာင္ လို့ပါ ဟု ဗိုလ္ေက်ာ္ေရခဲ မုန္႕ ပင္ရင္းလုပ္ငန္းမွ ဦး ျမတ္ေက်ာ္က ေျပာျပသည္။ ရပ္ကြက္အတြင္း လွည့္ လည္ ေရာင္းခ်ေသာ ေရခဲ မုန့္မ်ားျပဳုလုပ္ရာတြင္ ပီ ေလာပီနံမႈန့္၊ အုန္းသီးအဆီ၊ နို့ဆီ၊ နို့စိမ္း၊ နြားနို့နွင့္သျကား တို့ ပါဝင္ေၾကာင္းသိရ သည္။ ထို႕အျပင္ အေရာင္ ဆိုးေဆးတုိ႔လည္း ပါဝင္ သည္ဟု ဆိုသည္။ ေရခဲမုန္႕ စက္ရံုမ်ားအေနျဖင့္ အေရး ႀကီး ဆံုးမွာ ရက္လြန္ ခ်က္ နို႕ဆီမ်ား မသံုးစဲြမိေစရန္ ပင္ျဖစ္ေျကာင္း သိရသည္။
ေမဇာနည္ထြန္း
ကြ်န္မတုိ႕႔ ႀကဳံေတြ႕ ျကားေနရတာ ရပ္ကြက္ အတြင္း လွည့္လည္ေရာင္း တဲ့ တန္ဖိုးနည္း အခိ်ဳ႕ေရခဲမုန့္ေတြက ခ်ဥ္ေနတတ္ တယ္။ အဲဒီေရခဲမုန့္ကို စားမိလို့ အစာအိမ္ေဝဒနာ ခံစားရတာေတြ၊ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ၊ အူေရာင္ငန္း ဖ်ား ေရာဂါေတြ ျဖစ္တတ္ တယ္။ ရက္လြန္ေနတဲ့ ခ်က္နိ႕ဆီေတြကို သံုးစဲြေန တာလည္းရိွတယ္။ ေရခဲမုန့္ သည္တိုင္းေတာ့ မဟုတ္ပါ ဘူး။
ကိုယ့္ေရခဲမုန့္ ခ်ဥ္၊ မခ်ဥ္ ဘယ္လိုအေျခအေန ရိွတယ္ဆိုတာကို ကိုယ္တိုင္ ျပန္စားျကည့္ျပီးမွ ေရာင္း သင့္ပါတယ္ ဟု ၄င္း က ထပ္မံေျပာျပသည္။ ရပ္ ကြက္အတြင္း လွည့္လည္ ေရာင္းခ်ေသာ ေရခဲမုန့္ သည္အမ်ားစုသည္ အစား အေသာက္နွင့္ ပတ္သက္ ေသာ က်န္းမာေရးအသိ မ်ား ရိွရန္လိုအပ္ေျကာင္း သိရသည္။
အစားအေသာက္ ေရာင္းတဲ့ သူတစ္ေယာက္ အေနနဲ႕ က်န္းမာေရး အ သိပညာရိွ ဖုိ႔လိုပါတယ္။ တစ္ ကိုယ္ေရသန့္ရွင္းမႈရိွဖို့ လို ပါတယ္။ အစားအေသာက္ လည္း သန့္ရွင္း၊ လူလည္း သန့္သန့္ရွင္းရွင္းနဲ့ေရာင္းရင္ စားသံုးသူေတြအတြက္ အ က်ဳိးရိွပါတယ္ဟု ဒဂံုျမိဳ႕သစ္ေတာင္ပိုင္းမွ ေရခဲမုန္႔ သည္ တစ္ဦးကေျပာသည္။
ေရခဲမုန့္ ပင္ရင္းေရာင္း ဝယ္သူမ်ားအေနျဖင့္လည္း ထုတ္လုပ္ျဖန္႕ျဖဴးေရာင္းရာ တြင္ သန့္ရွင္းမႈနွင့္ပတ္သက္ ျပီး က်န္းမာေရး စံခိ်န္စံႏႈန္းနွင့္အညီ ေရာင္းခ်သင့္ ေျကာင္း သိရသည္။
တခ်ဳိ႕ ေရခဲမုန့္ေတြ က စားရင္ ခ်ဥ္တဲ့အရသာ ရိွတယ္ဆိုတာ ေရခဲမုန့္ ေရာင္းတဲ့သူေတြက တစ္ ရက္တည္း မကုန္တာေတြရိွ ေတာ့ ေနာက္ေန့က်ရင္ အ သစ္ျပန္မသံုးဘဲ လက္က်န္ ပစၥည္းေတြကိုပဲ ေရာင္းျက တယ္။ ေနာက္ေန့ကူးသြား ရင္ ေရခဲမုန့္က ၾကမ္းျပီး ခ်ဥ္သြားတာေပါ့။ တစ္ခါ တေလေတာ့လည္း ေရခဲမုန့္ လုပ္တဲ့ အခိ်န္အတြင္းမွာ မီးပ်က္သြားရင္ မီးစက္မရိွ တဲ့ သူေတြက မီးလာတာ ကို ျပန္ေစာင့္ရတဲ့အတြက္ အဲဒီအခိ်န္အတြင္းမွာ ေရခဲ မုန့္က နို့ကိုအေျခခံျပီးျပုလုပ္ ရေတာ့ ခ်ဥ္သြားတာေပါ့။ ေရာင္းခ်တဲ့သူေတြအေနနဲ႕ အျမတ္မ်ားမ်ားက်န္ေအာင္ ဆိုျပီး၊ လက္က်န္ပစၥည္း ေတြကို မေရာင္းသင့္ဘူး။
ကြ်န္ေတာ္တို့စက္ရံုက အ ျပင္ကလူေတြ ျပန္ေရာင္း ခ်င္လို႕လာဝယ္ရင္မေရာင္း ဘူး။ ကိုယ့္လူေတြနဲ့ပဲ သန့္ သန့္ရွင္းရွင္း ေရာင္းခိုင္း တယ္။ စားသံုးသူေတြအ တြက္ အဆင္ေျပေအာင္ လို့ပါ ဟု ဗိုလ္ေက်ာ္ေရခဲ မုန္႕ ပင္ရင္းလုပ္ငန္းမွ ဦး ျမတ္ေက်ာ္က ေျပာျပသည္။ ရပ္ကြက္အတြင္း လွည့္ လည္ ေရာင္းခ်ေသာ ေရခဲ မုန့္မ်ားျပဳုလုပ္ရာတြင္ ပီ ေလာပီနံမႈန့္၊ အုန္းသီးအဆီ၊ နို့ဆီ၊ နို့စိမ္း၊ နြားနို့နွင့္သျကား တို့ ပါဝင္ေၾကာင္းသိရ သည္။ ထို႕အျပင္ အေရာင္ ဆိုးေဆးတုိ႔လည္း ပါဝင္ သည္ဟု ဆိုသည္။ ေရခဲမုန္႕ စက္ရံုမ်ားအေနျဖင့္ အေရး ႀကီး ဆံုးမွာ ရက္လြန္ ခ်က္ နို႕ဆီမ်ား မသံုးစဲြမိေစရန္ ပင္ျဖစ္ေျကာင္း သိရသည္။
ေမဇာနည္ထြန္း